Είναι πολύ σημαντική καθώς η καλή όραση είναι η βάση για την σωστή σωματική, πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη. Ακόμα, οι οπτικές απαιτήσεις της καθημερινότητας των παιδιών είναι πλέον αυξημένες λόγω των πολλών χρήσεων των ηλεκτρονικών συσκευών και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος και των παιδιών κρίνεται απαραίτητος.

Προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος πρέπει να γίνεται σε κάθε νεογέννητο. Στη συνέχεια, οφθαλμολογική εξέταση γίνεται περίπου στην ηλικία των 2 ετών όπου μπορεί να εκτιμηθεί η κινητικότητα των οφθαλμών και επαναλαμβάνεται μεταξύ 4 και 6 ετών όπου το παιδί πλέον συμμετέχει στην εξέταση και μπορεί ευκολότερα να προσδιοριστεί το διαθλαστικό σφάλμα. Με την έναρξη της σχολικής ηλικίας συστήνεται έλεγχος μία φορά ετησίως.

Στην περίπτωση που βρεθεί κάποιο διαθλαστικό σφάλμα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) πρέπει αυτό να διορθωθεί με προσοχή, η όραση του παιδιού να ελέγχεται συχνότερα σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού που το παρακολουθεί και τα γυαλιά που θα φορέσει απαραιτήτως να είναι άθραυστα, ελαφριά και βολικά.

Για την προστασία των ματιών, τα παιδιά από τα 2 έτη πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου των οποίων ο σκελετός πρέπει να είναι ελαφρύς και ανθεκτικός όπως και οι φακοί, να είναι καλής ποιότητας, απορροφητικά και να συνοδεύονται από το σήμα CE (2 προϊόν κατασκευασμένο σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές) . Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να εφαρμόζουν σωστά για την καλύτερη προστασία των ματιών και καθώς αναπτύσσεται το παιδί, αν η εφαρμογή παύει να είναι καλή, πρέπει να αντικαθιστώνται. Εάν υφίσταται διαθλαστικό σφάλμα υπάρχει δυνατότητα κατασκευής γυαλιών ηλίου με τους κατάλληλους βαθμούς διόρθωσης.

Μεγάλη προσοχή πρέπει επίσης να δοθεί στον περιορισμό του χρόνου που αφιερώνει ένα παιδί επί οθόνης (υπολογιστή, smartphone, tablet). Βεβαιωθείτε ότι η έκθεση στις οθόνες δεν είναι υπερβολική, τα παιδιά κάνουν τα κατάλληλα διαλείμματα και δεν βρίσκονται πολύ κοντά στις ψηφιακές συσκευές ώστε να μην επηρεαστεί η σωστή ανάπτυξη των οφθαλμών.